Crisis, personeel aannemen, personeel selecteren, tips personeel werven | 23.5.2011 | 3 Comments

Een veel voorkomend geluid dat ik zo nu en dan te horen krijg is: “het is soms lastig om goed personeel te vinden: onze groei wordt beperkt doordat we maar niet de juiste mensen kunnen vinden die voldoende gemotiveerd zijn.” Het lijkt een steevaste overtuiging in een periode van een steeds veranderde arbeidsmarkt. Sommige bedrijven lijken hier echter weinig last van te hebben. Andere bedrijven, met name technisch georiënteerde bedrijven, lijken wel op dat vlak in een impasse te zijn terecht gekomen. Ze zien op korte termijn geen oplossing.

Herken je jezelf in de laatstgenoemde groep, dan kunnen de volgende 20-tal tips – al een tijdje geleden door het kenniscentrum GOC opgesteld – misschien een bron van inspiratie zijn.

 1. De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Veel ondernemers lukt het niet om met uitsluitend adverteren geschikt personeel aan te trekken. Wees creatief en probeer ook eens andere mogelijkheden uit.
 2. Stimuleer jouw eigen medewerkers om nieuwe mensen te werven.
 3. Neem contact op met decanen van middelbare scholen en biedt een rondleiding aan.
 4. Neem deel aan een banenmarkt (bijvoorbeeld samen met andere ondernemers).
 5. Adverteer in schoolkranten, verenigingsbladen, sportclubs enz. Vaak erg goedkoop. Het levert waarschijnlijk niet veel reacties op, maar als er één goede sollicitant tussen zit, ben je alweer geholpen! En je werkt aan je naamsbekendheid.
 6. Maak een poster en verspreid deze bij CWI’s, bibliotheken, gemeenten, sociale diensten, scholen enz.
 7. Wanneer er meerdere kandidaten op een vacature solliciteren, vraag dan of je hun gegevens in portefeuille mag bewaren. Zodra je weer een vacature hebt, bel je ze op.
 8. Neem contact op met collega-ondernemers. Misschien weten zij iemand.
 9. Reclame op je bedrijfsauto(s): ‘Gezocht: nieuwe collega’.
 10. Geef je medewerkers een fietstas cadeau met daarop de tekst: ‘Gezocht: nieuwe collega’.
 11. Reageer op advertenties waarin mensen een baan zoeken.
 12. Bied stagiaires interne opleidingsmogelijkheden. Goede stagiaires kun je een baan aanbieden.
 13. Reclame in de bioscoop, radio, de kabelkrant, openbaar vervoer enz.
 14. Werk aan je naamsbekendheid: verstuur regelmatig een persbericht naar de regionale kranten en huis-aan-huisbladen.
 15. Verspreid huis-aan-huis een folder van jouw bedrijf.
 16. Neem contact op met oud-medewerkers. Misschien zijn ze weer aan een nieuwe stap toe.
 17. Stimuleer doorstroming van je eigen medewerkers. Het is vaak makkelijker om voor lage functies mensen te vinden dan voor functies waarvoor veel opleiding en ervaring vereist is.
 18. Ga na wat mogelijke drempels zijn voor nieuwe medewerkers.
 19. Hoe bijdetijds ben je als werkgever? Tegenwoordig willen steeds meer medewerkers een parttime baan. Veel mensen zijn op zoek naar een baan waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Bied je hen die mogelijkheid? Maak er dan reclame voor.
 20. Let op de achterdeur! Zorg ervoor dat je huidige werknemers tevreden zijn.

Bron: www.goc.nl

De hype van de laatste tijd is uiteraard de (on)mogelijkheden van sociale netwerken. Er zijn tal van zowel online als offline netwerken die het vinden van goed personeel mogelijk maken. Het meest populaire en hiervoor gebruikte netwerk is uiteraard LinkedIn. Een boek dat de ins en outs van dit zakelijk netwerk prima uit de doeken doet is Hoe LinkedIn nu ECHT gebruiken door Jan Vermeiren.

Wat is het motto van het verhaal? Wees creatief – er is altijd een oplossing. Sommige bedrijven gaan pas actief personeel werven op het moment dat het echt nodig is. Dit zorgt in de meeste gevallen voor een minder nauwkeurige selectie. Denk vooruit en plan bijtijds.
Heb je vragen? Laat het me gerust weten. Succes ermee!

Deel dit met je netwerk:
 • Print
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Hyves
 • LinkedIn
 • PDF

3 Responses to “20 tips om goed personeel te vinden”

 1. mei 11th, 2015 at 11:58

  Het volgende idee is naar mijn mening een hele goede aanvulling op bovenstaande tips om personeel te vinden:

  Samenwerking met onderwijsinstellingen. Bijvoorbeeld een medewerker laten lesgeven op een onderwijsinstelling. Of universiteiten helpen met onderzoeken. Of uw werknemers laten promoveren in samenwerking met universiteiten. Ik ken technische bedrijven die in een paar jaar tijd in omvang zijn verdubbeld. De studenten kennen dan uw bedrijf en zullen als eerste bij uw bedrijf solliciteren als ze uw bedrijf interessant vinden.

 2. november 19th, 2017 at 17:08

  Handige tips. Het kan soms lastig zijn om goed personeel te vinden. Zeker als het om technisch personeel gaat.

 3. oktober 17th, 2018 at 11:56

  […] het kenniscentrum voor het middelbaar beroepsonderwijs, stelde enkele jaren geleden een lijst suggesties op voor het binnenhalen van jong talent. Maar liefst 8 van de 20 tips […]

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>