Talent versus Passie

Talent versus Passie

Van Dale:
– talent of begaafdheid: aangeboren aanleg, aangeboren vermogen om iets goed te kunnen.
– passie, hartstocht: vurige liefde voor iemand of iets.

Er is de laatste tijd in het zakencircuit rond het begrip talent veel om te doen. Het lijkt erop dat het aantrekken van mensen met talent de kernstrategie vormt om te komen tot een beter presterend bedrijf.

Is dat zo? Is het nu zo dat, als je maar genoeg getalenteerde mensen in dienst hebt, je automatisch verzekerd bent van een goed lopend bedrijf? De praktijk bevestigt deze stelling niet altijd. Getalenteerde mensen hoeven niet altijd de meest geschikte mensen te zijn voor je bedrijf of organisatie. Waar is een bedrijf naar op zoek als het om personeel gaat? Wanneer is een kandidaat voor je bedrijf en voor de functie geschikt? Speelt passie niet een belangrijker rol?

Iemand met passie biedt meer kans van slagen
Het is zeker waar dat wanneer iemand bijvoorbeeld talent heeft om leiding te geven, hij hoogstwaarschijnlijk voor een leidinggevende functie in je bedrijf snel en goed zal kunnen worden ingewerkt. Zo iemand heeft aantoonbaar feeling voor mensen en heeft in de praktijk relatief weinig nodig om in een dergelijke baan goed te kunnen functioneren. Maar er is meer voor nodig om hem te kunnen kwalificeren als “geschikt voor mijn bedrijf”. De nieuwkomer moet zich kunnen vinden in de filosofie van het bedrijf; de gevoerde bedrijfscultuur en de spelregels die voor de organisatie van toepassing zijn. Hij moet zich tevens kunnen vinden in de algehele strategie die hij als leidinggevende zal representeren. En niet te vergeten, iemand met passie heeft doorgaans meer kans van slagen, ook al valt er voor hem of voor haar nog heel wat te leren. Waar een wil is, is een weg, misschien cliché, maar nog steeds een betrouwbare richtlijn.

Ook de Stichting Young Captain Nederland pleit ervoor volgens het artikel ‘Talent ontwikkelen begint met passie’ dat passie reeds in een vroeg stadium wordt bevorderd. Hiermee wordt een betere basis gelegd voor een succesvolle toekomst.

Karakter belangrijker dan vaardigheden
Verder blijkt in de praktijk dat het karakter of de instelling van de kandidaat in de meeste gevallen veel belangrijker wordt beschouwd dan de vaardigheden die hij heeft ontwikkeld. In het artikel ‘Persoonlijkheid gaat voor vaardigheden’ blijkt uit een recentelijk onderzoek dat P&O-ers hoofdzakelijk op zoek zijn naar het juiste karakter, meer dan zijn /haar vaardigheden. Kleinere organisaties geven in de meeste gevallen er de voorkeur aan iemand aan te nemen die voldoende kennis van zaken heeft, alsook qua karakter volledig past in het bestaand team.

Verziekte sfeer factor bij lager prestatieniveau
Er is de laatste jaren een duidelijke tendens waarbij men veel meer belang hecht aan het karakter van de medewerker, de mate waarin men met de persoon op goede voet kan omgaan, hoe iemands houding is ten aanzien van zijn taken, zijn verantwoordelijkheden en niet te vergeten van zijn collega’s. Een verziekte sfeer is er doorgaans de oorzaak van dat een afdeling nog maar weinig presteert en binnen de organisatie de plaats is waar de meeste fouten en blunders voorkomen. Menig bedrijf lijdt zelfs grote verliezen indien men een dergelijke situatie te lang laat aanslepen en deze dus niet resoluut aanpakt.

Geen reactie's

Geef een reactie